Una lliçó sobre la pesta negra

Una lliçó sobre la pesta negra

L’Adrià Mas és un exalumne del centre, graduat en història que va fer un Màster d’Història Medieval sobre alimentació i que actualment està cursant la seva tesi doctoral: el mercat d’aliments a Manresa dels s.XIV i XV en els menestrals (fusters, ferrers, sastres…).

A través del Bon dia ens va facilitar tot de dades sobre la pandèmiaa que va matar més gent a Europa fins a l’actualitat, la Pesta Negra. Aquesta pesta va arribar a Europa el 1348. Aquesta pesta va ser provocada per un bacteri i transmesa per la puça de la rata negra. Va provocar 3 tipus de pestes: la bubònica, la pneumònica i la septisèmica. En tots 3 casos l’aparició de febre forta; infeccions respiratòries o ganglis i butllofes infectats, d’un to blavós o negre, que dona nom genèric a la pesta.

L’origen d’aquesta pesta va ser una ciutat assetjada d’Àsia que es va defensar llençant caps d’animals podrits, però que van servir per infectar tant els de dins la ciutat com els de fora. Els genovesos van fugir en un vaixell cap a Europa i van transmetre la malaltia per tot el continent.

La gent de l’edat mitjana va entendre la malatia com un càstig diví i en el cas dels metges pensaven que es transmetia per l’aire. És per això que confinament de ciutadans i ventilació d’espais eren mesures importants.

Mas ens parla del “Memento mori” que traduït vol dir  recorda que tots morim; que no per ser una classe social més alta, la gent podia escapar de la mort. També ens explica que aquesta consciència de la mort fa que al final de l’EM es popularitzin els testaments.

Gràcies Adrià per la lliçó d’història. Tot un plaer escoltar-te.

Share this post

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *