1a Jornada d’Integració Social – “Normalitzar la salut mental des de l’àmbit social”

1a Jornada d’Integració Social – “Normalitzar la salut mental des de l’àmbit social”

El proper 12 de març l’Escola Diocesana de Navàs farà la 1a Jornada d’Integració Social. Sota el lema “Normalitzar la salut mental des de l’àmbit social” es posaran sobre la taula experiències diverses que, des del sector social, estan treballant per tal d’atendre, integrar socialment, inserir sociolaboralment, etc. persones que pateixen o han patit malalties mentals. Com podeu veure en el programa, tindrem la presentació del documental Amunt que plasma la realitat de les persones que pateixen trastorn bipolar en la fase maníaca o eufòrica, de la mà de la seva directora i productora, la Berta Oliveres Peig. També participaran en les jornades un gran ventall de professionals que ens explicaran el que fan en el seu dia a dia des dels serveis que atenen persones amb malaltia mental tant en l’àmbit social: projectes comunitaris, residències, clubs socials, oficines tecnicolaborals, parelles artístiques, centre de recursos, centres especials de treball, associacions de familiars, etc.

També tindrem Sor Lucía Caram, vinculada de fa anys amb el projecte Mosaic i l’Apropa, membre de la Fundació Rosa Oriol i, per tant, del Banc d’aliments de Manresa que ens parlarà dels efectes devastadors de la crisi econòmica a nivell de benestar i de salut mental a la població en general.

Sabem de la incidència que les malalties mentals tenen en la nostra societat. Segurament molts de nosaltres coneixem els serveis que des de sanitat s’ofereixen (CSAM, hospitalització, centre de dia…) però és molt probable que no coneguem tant l’ampli ventall de plans, programes, projectes, servei,… que treballen dia a dia des de l’àmbit social per a normalitzar al màxim la vida de les persones que pateixen malalties mentals.

Aquest és l’objectiu i la finalitat d’aquesta jornada tècnica: conèixer part dels serveis que treballen en el sector, sensibilitzar-nos de la importància d’aquesta gran tasca i valorar i donar suport al sector que treballa per a la salut mental des de l’àmbit social.

Des de l’EDN, els professors de Formació Professional de la família de Serveis Socioculturals i a la Comunitat, aquest curs hem volgut encetar la primera jornada tècnica d’Integració Social al voltant d’un sector que sovint viu amb l’estigma i la incomprensió   que viu amb dificultats per a la normalització de la seva vida, el sector de la malaltia mental. Hi ho hem proposat SOCIALMENT. Aquesta jornada està oberta a tothom que vulgui participar-hi: usuaris, professionals, estudiants, familiars, interessats en el tema,… i la inscripció és gratuïta.

Podeu realitzar la inscripció a la aquest enllaç:

Inscripció jornada d’integració social EDN-Salut mental

A continuació us deixem el programa de la jornada:

 • 16’00 h. Acollida i registre dels participants
 • 16’15 h. Acte inaugural
  • Josep Oliva i Santiveri, diputat delegat de Benestar Social, Salut Pública i Consum, vocal de la Comissió Informativa d’Atenció a les persones de la Diputació de Barcelona.
  • Jaume Casals i Ció, alcalde i regidor de l’àrea d’educació de l’ajuntament de Navàs
  • Raquel Rodríguez i Boixader, regidora de l’àrea de sanitat i de l’àrea d’atenció a les persones de l’Ajuntament de Navàs.
 • 16’30 h. Sessió inaugural amb ”Amunt”
  • Berta Oliveres Peig, llicenciada en comunicació audiovisual, és la directora, guionista i productora del documental “Amunt” en el qual ens presentarà les vivències i reflexions de persones amb trastorn bipolar en la fase maníaca. També l’objectiu, procés i sentit que pren per a ella aquest documental. veure tràiler
 • 17’30 h. Experiències, programes i serveis de salut mental des de l’àmbit social a les comarques centrals
  • Apropa, programa de salut mental que inclou projectes diversos que des de l’àmbit social atén les necessitats de les persones que han patit o pateixen malaltia mental.
   • Jacint Santaeluàlia, coordinador del Projecte Mosaic.
   • Gemma Prat, psicòloga i coordinadora tècnica del Projecte Apropa.
  • Llar residència La Sardana, Mutuam. Residència per a persones amb malaltia mental.
   • Gemma Lana, psicòloga de la llar residència.
   • Alba Ruiz, treballadora social de la llar residència.
 • 18’15 a 18’45 h. Descans – Berenar
  • Fundació Humanitària Josep Trueta de Berga. Projectes diversos per a persones amb malaltia mental (Parelles artístiques, centre especial de treball,…)
   • Laia Lores, terapeuta ocupacional.
  • Centre de recursos en T.E.A. a la Catalunya central.
   • Rosa Serrano, coordinadora.
  • Associació de familiars de malalts mentals del Bages
   • Anna Nogués, presidenta, Anna Puigdellívol i Juliana Santamaria.
   • Maria Gené, psicòloga del projecte Activa’t.
 • 19’45 h. Conferència de tancament, “Efectes de la crisi econòmica en la salut mental”
  • Sor Lucia Caram. Germana clarissa, membre de la Fundació Rosa Oriol.
 • 20’30 h. Comiat
  • Diana González, directora de l’EDN.

1a JornadaIntegracio Social EDN

Share this post

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *