Presentació de la nova gramàtica de l’IEC

Presentació de la nova gramàtica de l’IEC

Aquesta setmana el Departament d’Ensenyament va preparar unes jornades per explicar la polèmica nova gramàtica de la llengua catalana.

Des de l’EDN hi vam assistir, però tampoc no ens van convèncer… El tema dels diacrítics ha estat el més polèmic, ja que s’ha passat d’una llista que tots havíem estudiat, de 150 parelles, a només 14. D’aquests, s’ha eliminat dóna/dona o vénen/ venen i per contra s’han deixat parelles com vós/ vos o mà/ma. El criteri ha estat deixar només monosíl·labs, però l’esporgada no ha estat total… Calia deixar només aquests 14? Aquesta ha estat una de les preguntes més freqüents entre el professorat.

També ens han dit que han incorporat el femení del determinant “bastant” i per tant ara ja podrem dir “bastantes errades”… o han permès que en una frase com “Diré què et va passar al teu pare” puguem substituir-ho per “Li ho diré” o “L’hi diré”.

La Nova Gramàtica de l’Institut d’Estudis Catalans sortirà al novembre i s’ha de començar a aplicar des de llavors, però de moment, a les PAU s’acceptaran encara les dues versions de tots els temes que s’han introduït com a novetat.

descarga

Share this post

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *