2n posició a la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat

2n posició a la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat

La Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat és una competició en la qual diversos equips d’estudiants de 4t d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius (d’edats entre 15 i 18 anys) de diferents centres docents debaten sobre un tema polèmic i d’actualitat. L’activitat aporta un espai de formació on els estudiants aprenen a parlar en públic, a fer equip i a saber defensar un tema tant a favor com en contra, utilitzant el català com a llengua vehicular. La Lliga naix a partir de l’experiència de la Lliga de Debat Universitària sota l’impuls de la Xarxa Vives i de la Federació Escola Valenciana.

L’objectiu de la Lliga és fomentar l’ús de la paraula entre els estudiants, sota el format d’un enfrontament dialèctic entre diversos equips, en el qual s’ha de defensar una posició a favor o en contra sobre un tema d’actualitat, i on es valoren capacitats com el treball en equip, la solidesa de les argumentacions, la fluïdesa en la intervenció i la correcció tant semàntica com formal.

Doncs bé, aquest any la nostra escola ha decidit participar-hi. El tema era prou interessant: L’humor té límits?. Vam fer la proposta als alumnes de 2n de Batxillerat i per sorpresa del professorat la resposta va ser espectacular, no un equip, sinó dos.

Us presento els dos equips:

         Navàs 1: Ot Brià, Jordi Busquets, Marina Oliveras i Andreu Torres

         Navàs 2: Èric Castillo, Adrià Montagut, Gemma Soler i Marc Torrente.

El funcionament de la Lliga és el següent: primer es fa una fase eliminatòria, que es pot fer a qualsevol de les universitats dels territoris de llengua catalana, nosaltres vam optar per la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.

El dijous dia 18 de gener s’ha fet la fase eliminatòria, hi ha participat  dotze equips, de diferents centres del Bages, Osona i Vallès Oriental. D’aquesta eliminatòria passaven a la final quatre equips, entre ells els nostres dos equips. El dia següent va tenir lloc les semifinals, a la 1era semifinal s’han enfrontat els nostre equips i el triomf i el pas a la final ha estat per l’equip Navàs 1.

L’altre semifinal  entre els equips de l’Escorial de Vic i l’Institut Vic, dos grans equips, amb experiència, amb bons arguments i una posada en escena espectacular, ha estat  guanyada per l’Institut de Vic.

Passem a la final, nivell molt bo en els arguments i en la  posada en escena. Decisió en mans del jurat, entre els membres una exconsellera de sanitat de la Generalitat de Catalunya.

El resultat ha estat molt igualat, però l’experiència és un grau i els guanyadors han estat els alumnes de l’Institut de Vic.

Només queda felicitar els i les alumnes, ells han estat els autèntics protagonistes i els que realment han fet la feina, els professors els hem acompanyat, aconsellat i en moment de nervis hem intentat calmar-los, però res més. Documentar-se i preparar-se els debats ho han fet ells, i creieu-me, això és una feinada. Fer un debat no és un plis-plas. Gràcies!.

Esperem que el curs vinent tinguin uns bons successors.

Share this post

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *