4a Jornada d’Integració Social: Drogodependències

4a Jornada d’Integració Social: Drogodependències

El tema triat per la família Social de la nostra escola per celebrar la jornada d’aquest any, ha estat les drogodependències, un tema que en paraules, tant del senyor Joan Colom, subdirector general de Drogodependències de l’Associació Catalana de la Salut Pública de Catalunya,  com de l’alcalde de Navàs, senyor Jaume Casals, és un acte de valentia per part seva.

És un tema complex, però molt present en la nostra societat. En paraules del senyor Colom, l’any 1988 les drogues eren el 2n tema que més amoïnava els ciutadans. L’any 2016, aquest tema ha passat a ser el número 34, darrera de l’atur, la corrupció i el frau. Els temes canvien, però les drogues continuen ben presents, i per tant, és bo de pensar-hi i reflexionar-hi.

Otger Amatller, psicòleg especialitzat en prevenció i consums problemàtics va distingir entre el consum problemàtic i el consum recreatiu. En el consum recreatiu, de cap de setmana, va insistir en la importància del paper dels pares i professors per tal d’evitar-lo. Va explicar-nos que el patró de l’alumne adolescent consumidor  és aquell que surt el cap de setmana i que vincula el consum a la festa, i que entre aquest consum destaca l’alcohol, el tabac i el cànnabis. Aquí és on va insistir en la importància de parlar amb els nostres fills o alumnes per fer-los veure que tot això és un factor de risc per a més endavant, i que cal potenciar els factors de protecció entre els adolescents: el pensament crític, la capacitat de prendre decisions, el coneixement de la informació i el reforçament de l’autoestima.

Otger Amatller ens va plantejar una important qüestió per reflexionar: estem malament perquè consumim drogues o consumim drogues perquè estem malament?

Tot seguit va ser el torn de Jordi Bernabeu, psicòleg al CSAM, de la Fundació Althaia.  Ell ens va aproximar a la part sanitària del consum de drogues i va evidenciar que sovint el drogodependent és un malalt dual, amb una malaltia mental associada o no al consum de drogues (ja que sovint no sabem què va ser primer, si el consum o la malaltia).

Com a dada significativa, al marge de les drogues, també cal destacar que va parlar de les addicions al joc i que va destacar que cada any, 4 de 10 pacients que s’enganxen als jocs on-line, són menors de 20 anys.

Tot seguit ja vam entrar en la part més de tractament de la malaltia en casos d’una addició problemática amb en Jordi Morilo, director de la Comunitat terapèutica Can Coll de la Fundació Salut Mental i Comunitat. Morillo ens va explicar tot el procés que viu una persona que voluntàriament decideix ingressar en la seva comunitat per fer un tractament de deshabituació i desintoxicació de les substàncies addictives. Va explicar tot el funcionament del centre, el personal que hi treballa, els objectius que imposen als usuaris, etc.

Finalment va ser el torn d’explicar la reinserció amb Eduardo Torras, fundador del projecte Sport2live i Gerard Vilella, integrador social a la residència Comtals de la Fundació AMPANS.

Des de la seva experiència vital van explicar la capacitat de sortir d’una addició després d’haver tocat fons, però després també d’haver trobat les eines necessàries per sortir-se’n.

Experiències i situacions vitals per tancar unes jornades marcades per una important participació dels assistents, amb preguntes que demostraven els dubtes i tabús que encara hi ha per parlar d’aquest tema. L’Escola Diocesana de Navàs va oferir la seva estructura per parlar-ne i conèixer-ne tots els detalls, però el missatge que ens n’hem de dur és el de la prevenció, que en una imatge que ens va deixar el Joan Colom es resumeix en l’acrònim CONNECTA, per parlar de drogues amb els nostres fills.

Confiança en nosaltres i en els nostres fills

Organitzar bons espais de comunicació

Negar-se a ser negatius

Negociar tot el que es pugui

Esperar el moment oportú

Cooperar molt per no haver de manar massa

Tolerar la discrepància

Afecte i respecte perquè ens tinguin confiança

 

Share this post

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *