Xerrades de la Marató de TV3

Xerrades de la Marató de TV3

L’any 2018 és l’any que la Marató de TV3 ha dedicat al tema del càncer. El càncer és un tema sensible perquè és la primera causa de mort a Catalunya entre els homes i la segona entre les dones.
Cada dia moren 28 persones de càncer, és a dir, més de 10.000 a l’any. La Marató de TV3 vol aconseguir fons per a donar esperança: gràcies a la investigació biomèdica, a Catalunya, la supervivència al càncer ha crescut un 7% en els últims 10 anys i la mitjana se situa, actualment, en el 55%.
Des de fa anys, l’EDN rep xerrades per conscienciar els alumnes de diferents malalties i de la necessitat de ser solidaris amb les persones que les sofreixen.

Aquest any han après el perquè del càncer: Les cèl·lules del nostre cos creixen i es divideixen per formar cèl·lules noves, que reemplacen les que es van morint. Però, de vegades, aquest cicle s’altera i les cèl·lules no moren quan ho haurien de fer i creixen de forma invasiva, sense els controls biològics normals del cos humà. Aquest procés
s’anomena càncer. Aquestes cèl·lules poden generar tumors, envair teixits propers i escampar-se per altres parts del cos i formar una metàstasi.
Generalment, el càncer rep el nom del lloc del cos on comença. Si s’estén a altres òrgans o teixits es produeix el que en diem metàstasi. En els homes, els càncers més habituals són els de pròstata (amb un supervivència del 90%), el colorectal (amb una supervivència del 55%) i el de pulmó (amb un percentatge de supervivència baix, del 15%, després de 5 anys des del moment del diagnòstic). En les dones, el tumor més freqüent és el de mama (amb una supervivència del 90%), el colorectal (amb un 55% de supervivència) i el d’endometri (que amb una supervivència del 76%, aviat quedarà desbancat pel de pulmó).

Share this post

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *