Xavier Costa, doctor en Història medieval

Xavier Costa, doctor en Història medieval

Dimecres el Bon dia va començar amb la música del Pau Donés, en record de la seva mort i de totes les persones que lluiten contra el càncer.

A continuació l’Anna Solé va entrevistar un nostre exalumne que va deixar l’EDN per anar a fer un grau d’història a la UB i un màster de temàtica medieval. Aquesta tesi li va servir per guanyar el prestigiós premi trianual, Pròsper de Bofarull, que s’havia de celebrar per Sant Jordi en la Instució d’Estudis Catalans.

El Xavier ens va dir que havia triat història medieval per tres motius: Que l’època medieval no és una època fosca, sinó que hi ha moltes coses encara per investigar; que els fons documentals són controlables i que és fàcil abarcar 4000 documents de fons (ens ho va comparar per exemple amb tot el tema del procés de l’1 d’octubre i la gran quantitat d’informació que s’ha generat) i perquè en ser una època tan llunyana és fàcil mantenir l’objectivitat.

Va reflexionar també sobre que la història no és una única manera de veure les coses i que canvia. Que el punt de vista de principis del segle XX, on tota la importància la tenien els reis i prínceps i les seves gestes, no té res a veure amb la història de la postguerra on per influència del marxisme es donava importància a les classes treballadores, o que durant els anys 60 es va donar importància al paper i la visió de la dona en la història.

Finalment van acabar reflexionant sobre la Patum al ritme del ball de l’àliga i ens va explipar per què és una tradició medieval d’enaltiment del triomf del bé sobre el mal en record de les primeres processons que es van fer en aquesta època passejant el cos de Crist dins una custòdia (d’aquí l’escut de Navàs) i el fet per exemple de construir catifes de flors (com les tradicionals enramades de Sallent) perquè el cos de Crist no trepitgés el terra.

Bona entrevista i Bona Patum confinada.

Share this post

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *