Visitem la Presó Model de Barcelona

Visitem la Presó Model de Barcelona

Dimarts 6 d’abril els alumnes de 1r de Batxillerat, dins la Memòria Històrica, van visitar la Presó Model de Barcelona. Durant una hora i mitja el guies els van explicar la història del centre durant més de cent anys i els personatges famosos que hi havien estat detinguts, així com per exemple el lloc on van matar  Salvador Puig Antich.

La Presó Model es va idear amb l’objectiu de ser un centre penitenciari, tal com indica el seu nom, modèlic. La presó es trobava llavors a l’extraradi de la Barcelona del 1904, i ocupava dues illes de l’Eixample. La Model estrenava un disseny arquitectònic innovador en forma de panòptic: partint d’un cos central poligonal –on s’ubicaven els vigilants– naixien radialment sis galeries amb unes 600 cel·les on s’allotjaven els presos. Aquesta estructura permetia una vigilància i un sistema de control excepcional.

Al llarg del segle XX, a mesura que Barcelona creixia al seu voltant, La Model va esdevenir el lloc on van ser empresonades les persones participants en revoltes de tot tipus. Durant el Franquisme, les cel·les d’aquest recinte van acollir milers de presos polítics, sobretot durant la dècada del 1940, durant la gran repressió de la postguerra.

Share this post

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *