Marató 2022

Marató 2022

El diumenge 18 de desembre TV3 fa la tradicional Marató, dedicada en aquesta 31a edició, a les malalties cardiovasculars, la principal causa de mort als països desenvolupats.

Com cada any l’EDN ha rebut un professional de la salut per explicar als nostres alumnes què és la Marató, com podem col·laborar-hi, i què són, en aquest cas, les malalties cardiovasculars.

Les malalties cardiovasculars, que inclouen les que afecten el cor i el sistema vascular (artèries i venes) van causar prop de 18 milions de morts el 2019, cosa que representa el 32% del total de defuncions mundials. Aquestes xifres de mortalitat se sumen al seu caràcter crònic, fet que impacta directament sobre la qualitat de vida dels pacients i genera dependència, risc de complicacions i uns costos sanitaris i socioeconòmics molt elevats. Tot això les converteix en el principal problema actual de salut pública.

Hi ha moltes malalties que afecten la salut cardiovascular. Les més freqüents, entre d’altres, són la hipertensió arterial, l’arteriosclerosi, l’angina de pit, l’infart de miocardi, la insuficiència cardíaca i l’accident cerebrovascular o ictus. Algunes d’aquestes malalties no tenen símptomes i la mort sobtada pot ser-ne la primera manifestació. D’aquí que la prevenció sigui un factor clau, com indiquen els experts. I, és que, tot i que en els problemes de salut cardiovascular hi ha implicats factors de risc com l’edat, el sexe o la predisposició genètica, els hàbits de vida saludables i les eines de prevenció dirigides als joves sans i a la població de risc són de gran utilitat per reduir-ne l’afectació.

 

Share this post

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *