Dia de la dona treballadora

Dia de la dona treballadora

El 8 de març és el dia triat mundialment com a Dia Internacional de la Dona. És fruit d’un llarg procés que sovint s’atribueix a la celebració de la data de l’incendi ocorregut el 1908 a la fàbrica Cotton Textile Factory de Washington. Allà un grup de treballadores va declarar una vaga en protesta per les insuportables condicions de treball en què vivien . Les seves reivindicacions eren les següents:

  • Reduir la jornada  laboral de 16 hores diàries a 10, per poder dedicar més temps a la família.
  • Descans dominical.
  • Volien cobrar el mateix que els homes. Elles cobraven 1/3 del sou dels homes per realitzar la mateixa tasca.
  • Dret a la lactància i a la reducció de la jornada laboral.

L’amo no va acceptar la vaga, va tancar les portes de la fàbrica i hi va calar foc. En ella van morir 129 treballadores carbonitzades.

A part d’aquest fet, la realitat és més complexa. Els fets de Nova York s’uneixen a la vaga de treballadores del tèxtil del 1857, la fàbrica Cotton i la del Triangle Shirtwaist Company, el 25 de març del 1911. Les primeres celebracions del Dia de la Dona foren, per part de les socialistes nord-americanes, el darrer diumenge de febrer de 1908. El Dia Internacional de la Dona queda fixat en la data del 8 de març a partir de la sortida al carrer (en protesta per la manca d’aliments) de les dones russes el 8 de març de 1917. L’any 1977 les Nacions Unides fixen aquest dia com a definitiu.

Seguint la diada, l’escola va viure un dia de vagues i reivindicacions i va assistir a la Plaça de l’Ajuntament de Navàs, a la lectura del manifest.

Share this post

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *