Química

Química

Els alumnes de l’opttiva de 3r d’ESO han conegut diferents tècniques de separació dels elements:

  • Filtració: S’utilitza per separar un sòlid barrejat amb un líquid en el qual no és soluble i consisteix a fer passar la mescla per un paper de filtre que s’adapta a l’embut. Aquesta tècnica s’utilitza, per exemple, per separar el fang de l’aigua bruta.
  • Decantació: És una tècnica que s’utilitza sobretot per separar dos líquids immiscibles. Quan la mescla està reposada i el component més dens està al fons, se separa el que queda a la part
    superior abocant-lo amb cura. Un exemple dels materials que podem separar utilitzant aquesta tècnica és l’aigua i l’oli.
  • Cristal·lització: S’utilitza per separar un solut sòlid dissolt en un dissolventPrimer s’escalfa suaument la dissolució per concentrar-la i després es filtra per eliminar les possibles impureses. El filtrat es recull en un cristal·litzador (recipient de vidre ample i baix) i es deixa refredar i reposar; d’aquesta manera, el líquid s’evapora i el sòlid apareix en el fons del recipient en forma de vidres. Aquesta tècnica s’utilitza per exemple en el  sulfat de coure dissolt en aigua.

Share this post

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *